zondag 23 november 2014

Gezonde speculaastaart!

Buiten zonnig en 17 graden, héérlijk toch voor eind november? Maar ik wil vandaag een taart bakken, dus binnenwerk. Het is zeker 25 jaar geleden dat ik hem voor het laatst maakte, met Sinterklaas destijds... Ik heb wederom een gezondheidsaanval en dit recept dus weer opgespoord, ha!
De vulling smaakt zoals spijs, maar is nu gemaakt van gezonde dingen, die van zichzelf suiker bevatten zoals abrikozen, rozijnen en verder pecannoten en amandelen. Lekker zoet maar niet mierzoet en half niet zo zwaar! Ik heb deze keer geëxperimenteerd met het deeg. Op veel healthy foodblogs lees ik dat je bloem of zelfrijzend bakmeel goed kan vervangen door gemalen havermout, wat beter in een koolhydraatarm dieet past en gezonder is vanwege meer vezels. De taart is inmiddels klaar en ik heb net genoten van een stukje bij de thee en hij smaakt beregoed! Echt een gezonde versie van de bekende gevulde speculaas met een minimum aan suiker en geen wit meel. Aanrader! 



Het recept is als volgt (en staat ook op de site):
250 gr abrikozen (zacht of geweld)
200 gr havermout of havervlokken (makkelijker om te verwerken is 100 gr bloem en 100 gr havervlokken, dat valt minder uit elkaar vermoedelijk)
2 eetlepels speculaaskruiden
snuf zout
60 gr bruine suiker
100 gr roomboter in stukjes (+ wat boter om in te vetten)
60 gr rozijnen
100 gr pecannoten
125 gr amandelschaafsel
1 vanillestokje of wat druppels vanille-essence of zakje vanillesuiker
rasp van 1 citroen, goed afgeboend
2 eetlepels vloeibare honing
3 eetlepels slagroom of soja-cuisine (ongeklopt)
1 geklopt ei

Deeg maken
Maal in de keukenmachine de havermout fijn tot maatje meel. Doe er de speculaaskruiden, suiker, snufje zout en stukjes boter bij en maal tot zich een bal deeg vormt (of doe dit met de hand). Laat dit 30 minuten rusten in de koelkast.
Vulling maken
Doe de abrikozen en afgespoelde rozijnen in de keukenmachine en maal fijn. Voeg dan de pecannoten en 75 gram van het amandelschaafsel toe, het geschraapte vanille uit het stokje (of de essence of vanillesuiker), de citroenrasp, de honing en tot slot de slagroom en maal tot het een egaal mengsel is. 

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de vorm in met boter. Ik gebruikte een langwerpige, maar rond is natuurlijk ook oké. De hoeveelheden zijn voldoende voor een ronde vorm met een doorsnede van 18 cm. Neem 2/3 van het deeg, rest terug in koelkast. Uitrollen zal moeilijk worden met dit havermoutdeeg. Ik probeerde het met een goed bestoven werkvlak en dito roller en kwam hiermee een heel eind. Verder maar met vingers erin plakken. Je moet wat over hebben voor je gezondheid ;-)
Dan vulling erin doen en met natte lepel egaliseren (plakt niet). De rest van het deeg uitrollen tot een lap (zo goed en zo kwaad als mogelijk) en daar de vulling mee afdekken. Nu ik het zo schrijf zou een ei in het deeg wellicht wat meer samenhang geven, experiment voor de volgende keer. Maak de taart af door er het restant van het amandelschaafsel over heen te strooien en er een beetje geklopt ei dun over te gieten. Kwasten lukt niet in deze... Zo worden de amandeltjes prachtig goudbruin! Zet de taart in de oven en kijk na 20 minuten of de bovenkant niet al te bruin aan het worden is. Dan afdekken met aluminiumfolie tot einde baktijd. Bak hem 60 minuten. Iets laten afkoelen en serveren. Volgende dag is hij nog lekkerder dus goed van tevoren te maken.
Bon appétit!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten