vrijdag 24 oktober 2014

Presser les pommes!

afgelopen zondag was het vijfde jaar op een rij dat we appels gingen persen bij Le Reinette verte in Preau, zo'n 30 km hier vandaan. In het weekend zet deze commerciële perserij zijn deuren open voor particulieren en helpen ons bij de verwerking ervan. Dit doen we altijd samen met Johan en Eveline, vrienden die ook een boomgaard hebben. Dit jaar hoorden we aan alle kanten dat de appelopbrengst in de Perche - onze streek -  schrikbarend laag was, zo ook bij ons. We hadden slecht 1 kistje vol! Johan en Eveline wonen buiten de Perche en hadden wel 400 kg. We delen de buit altijd, dus  - lucky us - hadden we dit keer samen 250 liter Jus de pommes! Heerlijk. Hij is minder zoet dan vorig jaar, kennelijk wat meer zure appeltjes erin, wat ik frisser vind.

Rijp en groen...



Onze appels komen gewassen en gecrusht
in de bak die met een doek is bekleed,
waar wij het mengsel in verdelen.
Doek sluiten en volgende bak erop...
Zo stapels maken
Hier wordt de stapel hydraulisch geperst
en stroomt de verse appelsap uit de leiding,
richting pasteuriseerafdeling.
Eerst even een glaasje proeven, hmmm

De overgebleven appelpulp (soort koek)
gaat naar de koeien. Alexander en Fenna staan
te kijken...

Cuve Marechal... daar zit onze sap in!

Samen flessen vullen, ieder zijn taak
Opbrengst 250 flessen, gloeiend heet!
Inladen en wegwezen,
de volgende familie staat alweer te persen

Het is goed lunchen na gedane arbeid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten